20.07.00 Niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren
2 Begripsbepalingen en wetgeving
2.1 Begripsbepalingen
De volgende begrippen zijn van belang:
Gezelschapsdieren |
Een dier van de in bijlage I van verordening 576/2013 vermelde soorten, dat zijn eigenaar of een gemachtigde persoon vergezelt tijdens niet-commercieel verkeer en dat voor de duur van dit niet-commerciële verkeer onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar of de gemachtigde persoon blijft vallen. |
Eigenaar |
Een natuurlijk persoon die in het identificatiedocument als eigenaar staat vermeld. |
Documentcontrole |
Verificatie van het identificatiedocument dat het gezelschapsdier vergezelt (Engels; digd012001.pdf (nvwa.nl)). |
Begeleiden |
De Europese Commissie (DG Santé) heeft de term ‘begeleid’ toegelicht. Wordt een gezelschapsdier gescheiden verplaatst van de eigenaar? Dan moet de eigenaar:
|
Eigenaarsverklaring |
Een schriftelijke verklaring, ondertekend door de eigenaar of de gemachtigde persoon, waarin wordt bevestigd dat de verplaatsing van het gezelschapsdier naar de Unie niet-commercieel verkeer betreft. (artikel 25 lid 3 Vo.576/2013 jo Bijlage IV deel b Vo.577/2013). |
identificatiedocument |
Document in de vorm van een diergezondheidscertificaat volgens Bijlage IV deel I Vo. 577/2013. |
Niet-commercieel verkeer |
Elke verplaatsing die niet tot doel heeft om een gezelschapsdier te verkopen of de eigendom ervan over te dragen. |
Transponder |
Een passief, uitsluitend uitleesbaar op radiofrequentie werkend identificatiemiddel. Transponders (chips) dienen te voldoen aan ISO norm 11784 (en gebruik te maken van HDX of FDX B technologie) en te kunnen worden uitgelezen door een uitleesapparaat dat voldoet aan ISO norm 11785. Wanneer de transponder niet voldoet aan de hierboven vermelde technische voorschriften, dient de eigenaar of de gemachtigd persoon de nodige middelen te verstrekken om de transponder te kunnen aflezen. |
Import Veterinair Online (IVO) |
Een elektronisch informatiesysteem voor de invoercontroles van levende dieren en veterinaire producten dat wordt beheerd door de NVWA. IVO geeft na beantwoording van enkele vragen antwoord op de vraag of import in de Gemeenschap mogelijk is en of aanvullende eisen worden gesteld. |
Zie onderdeel HD 20.06.00, paragraaf 2.1. voor een nadere uitleg van meer begrippen.
Naar boven2.1.1 Welke gezelschapsdieren
Gezelschapsdieren staan genoemd in bijlage I van Vo. (EU) nr. 576/2013. In artikel 3 van deze Verordening zijn de voorwaarden vastgelegd dat de eigenaar of iemand anders die voor de gezelschapsdieren verantwoordelijk is, de dieren begeleidt tijdens het vervoer en dat de dieren niet bestemd zijn voor de verkoop. Volgens bijlage I ziet de Verordening op de volgende dieren:
-
honden
-
katten
-
fretten
-
Ongewervelden (behalve bijen en schaaldieren)
-
Waterdieren voor sierdoeleinden
-
amfibieën
-
reptielen
-
vogels (alle soorten behalve pluimvee)
-
knaagdieren
-
tamme konijnen
De bepalingen van de Verordening gelden voor het niet-commerciële verkeer van honden, katten en fretten. Voor honden, katten en fretten is er een EU-modelcertificaat. Waar certificaat staat, kan bij honden, katten en fretten ook EU-dierenpaspoort gelezen worden. Deze kan een dier alleen hebben als het terugkomt naar de EU. Ook mogen er buiten de EU geen vaccinaties in gezet worden, deze zijn dan niet geldig.
Voor vogels is er ook een EU-gezondheidscertificaat. De wetgeving voor gezelschapsvogels staat in Vo. 2021/1933 en Vo.2021/1938.
Zie Met gezelschapsvogel vanuit land buiten de EU naar Nederland reizen | Huisdieren en reizen | NVWA (of IVO petbirds; Import Veterinair Online (nvwa.nl)).
Voor andere dieren dan honden, katten en fretten en vogels kunnen invoerbeperkingen gelden. Raadpleeg de instructies van de
NVWA op Import Veterinair Online (IVO). Daar ziet u welke eisen er zijn als u een gezelschapsdier moet controleren. Op de pagina Huisdieren en reizen | NVWA zijn de eisen voor alle huisdieren te vinden.
Voldoet de reis van de dieren niet aan de voorwaarden van ‘niet-commercieel’ en/of ‘gezelschapsdier’ Vo. EU 576/2013, dan moeten de dieren ter keuring worden aangeboden volgens de regels van het Voorschrift Veterinair.
Naar boven2.2 Wet- en regelgeving
2.2.1 Unie wetgeving
-
Verordening (EU) nr. 576/2013 betreffende het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren
-
Verordening (EU) nr. 2017/625 betreffende officiële controles en andere officiële activiteiten die worden uitgevoerd om de toepassing van de levensmiddelen- en diervoederwetgeving en van de voorschriften inzake diergezondheid, dierenwelzijn, plantgezondheid en gewasbeschermingsmiddelen te waarborgen.
-
Verordening (EU) nr. 577/2013 inzake de modelidentificatiedocumenten voor het niet-commerciële verkeer van honden, katten en fretten, de vaststelling van de lijsten van derde landen en gebieden en de voorschriften betreffende de vorm, de opmaak en de taal van de verklaringen ten bewijze van de naleving van bepaalde voorwaarden die zijn vastgelegd in Verordening (EU) nr. 576/2013.
-
Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/1933 van de commissie tot aanvulling van Verordening (EU) nr.576/2013 van de Europese Parlement en de Raad wat betreft voorschriften voor het niet-commerciële verkeer van gezelschapsvogels naar een lidstaat vanuit een gebied of derde land.
-
Uitvoeringsverordening (EU) 2021/1938 van de commissie tot vaststelling van het model-identificatiedocument voor het niet commerciële verkeer van gezelschapsvogels.
2.3 Nationale wet- en regelgeving
De communautaire wetgeving is uitgewerkt in de onderstaande nationale wet- en regelgeving:
-
Wet dieren
-
Besluit houders van dieren
-
Regeling houders van dieren
-
Besluit aanwijzing toezichtshouders Wet dieren, in artikel 2 letter c is de Douane aangewezen als toezichtshouder