30.70.00 Distilleertoestellen
2 Wettelijk kader
2.1 Definitie distilleertoestel
Onder een distilleertoestel wordt in beginsel elk toestel verstaan dat voor de afscheiding van ethanol geschikt is of geschikt kan worden gemaakt (WA, artikel 90, tweede lid). Daarbij is het dus niet van belang of het toestel daadwerkelijk zal worden gebruikt, maar of het voor gebruik geschikt is - een ruime omschrijving.
Ook onderdelen die samen een distilleertoestel kunnen vormen, worden als een distilleertoestel beschouwd. Door deze bepaling is ook voor het vervaardigen of het voorhanden hebben van onderdelen van distilleertoestellen een vergunning vereist.
Als een waterdistilleerapparaat of ontvettingsapparaat geschikt blijkt voor het vervaardigen van ethanol, of zonder veel ingrijpende veranderingen daartoe geschikt te maken is, dan wordt dit apparaat voor de accijnswetgeving beschouwd als een distilleertoestel.
Naar boven2.2 Distilleertoestel met vergunning
Voor het vervaardigen en voorhanden hebben van een distilleertoestel is een vergunning van de inspecteur vereist (WA, artikel 90, eerste lid). Zo wordt de frauduleuze vervaardiging van overige alcoholhoudende producten tegengegaan.
Daarnaast is door het systeem van vergunningen bekend waar distilleertoestellen voorhanden zijn, zodat controle op het gebruik daarvan mogelijk is.
Naar boven2.3 Distilleertoestel zonder vergunning
Zonder nadere bepaling zou voor een groot aantal distilleertoestellen vergunningen moeten worden verleend. Bij sommige toestellen hoeft echter voor fraude niet te worden gevreesd, zoals bij:
-
distilleertoestellen met een geringe inhoudsruimte
-
distilleertoestellen die worden gebruikt in ziekenhuizen en laboratoria
Daarom kent de wet de mogelijkheid distilleertoestellen aan te wijzen waarvoor geen vergunning is vereist (WA, artikel 90, zevende lid, onderdeel b juncto URA, artikel 59 met bijlage A.3 ).
Naar boven2.4 Uitzonderingen op vergunningplicht
Er is geen vergunning vereist voor het voorhanden hebben van een distilleertoestel als:
-
het distilleertoestel binnen een AGP voor overige alcoholhoudende producten voorhanden is. Omdat dit toestel deel uitmaakt van de inrichting van de AGP, zal het al in de AGP-vergunning moeten zijn opgenomen begrepen
-
uit onderzoek van het douanelaboratorium blijkt dat het toestel qua constructie niet geschikt is voor de distillatie van alcoholwatermengsels (WA, artikel 90, zevende lid, letter b juncto URA, artikel 59 met bijlage A.3)
-
er sprake is van glazen distillatie-opzetten waarmee door distillatie een hoeveelheid alcoholhoudend product kan worden verkregen van minder dan 0,5 liter per uur, mits het verkregen alcoholhoudend product daarbij een alcoholgehalte bezit van minder dan 50% (WA, artikel 90, zevende lid, onderdeel b juncto URA, artikel 59 met bijlage A.3)
-
er sprake is van distillatie-opzetten in inrichtingen van onderwijs, ziekenhuizen en laboratoria, ongeacht de verkregen liters/alcoholpercentage per uur (MvT, Kamerstukken II 1989/90, 21 368).
Bij veel verzoeken zal advies moet worden ingewonnen bij het Douanelaboratorium.
2.5 Voorwaarden voor produceren en voorhanden hebben
Om het frauduleus produceren van overige alcoholhoudende producten te voorkomen, is een vergunning vereist voor:
-
het produceren van een distilleertoestel (WA, artikel 90, eerste 1 en URA, artikel 58, eerste lid1); dit geldt ook voor de onderdelen daarvan
-
het voorhanden hebben van een distilleertoestel (WA, artikel 90 eerste lid en URA, artikel 58, tweede lid); dit geldt ook voor de onderdelen daarvan
Deze vergunning wordt verstrekt op verzoek van de belanghebbende en moet bepaalde gegevens bevatten (URA, artikel 58).
Degene die distilleertoestellen produceert moet een administratie bijhouden waaruit op eenvoudige wijze kan worden afgeleid (URA, artikel 58, eerste lid):
-
het gebruiksdoel van de geproduceerde distilleertoestellen
-
naam en adres van degene aan wie de toestellen zijn geleverd