1.00.00 Algemeen wettelijk kader en inleiding
3 Inleiding handboek EMCS
De accijnstarieven in de lidstaten van de Unie zijn verschillend. De accijns moet in de lidstaat waar de accijnsgoederen worden verbruikt worden betaald. Daarom moet het overbrengen van accijnsgoederen onder schorsing van accijns en veraccijnsd tussen de lidstaten van de Unie bij de Douane van de lidstaten bekend zijn.
Om het vervoer onder schorsing van accijns en veraccijnsd tussen en binnen de lidstaten met een geautomatiseerd systeem te volgen ontwikkelde de Europese Unie het Excise Movement and Control System (EMCS). EMCS is een Europees systeem dat digitaal informatie uitwisselt tussen ondernemers en douanediensten over het vervoer van accijnsgoederen onder schorsing van accijns en veraccijnsd.
Met EMCS houdt de Douane toezicht op het vervoer van accijnsgoederen onder schorsing van accijns en veraccijnsd binnen de Unie. Dat vervoer gaat sinds de invoering van EMCS onder geleide van een elektronisch administratief document (e-AD) of een elektronisch vereenvoudigd administratief document (e-VAD). U kunt goederen onder bepaalde voorwaarden verzenden en ontvangen met een e-AD of e-VAD. U kunt een e-AD of e-VAD annuleren, de bestemming van de accijnsgoederen wijzigen (ook met een e-VAD) of een e-AD splitsen in 2 of meer zendingen als het gaat om energieproducten. In dit Handboek zijn alle processen die betrekking hebben op het e-AD of e-VAD volledig beschreven.
Naar boven3.1 Werken met EMCS
Vervoer onder schorsing van accijns via EMCS
Voor het vervoer van accijnsgoederen onder schorsing van accijns kunt u nog voor EMCS gebruikmaken van het portaal Mijn Douane. De Douane maakt daar voor u een dossier aan voor ieder transport van goederen onder schorsing van accijns en veraccijnsd goederenvervoer. Ook worden daar voor u de berichten klaargezet en kunt u formulieren invullen, opslaan, wijzigen en weer inzien.
Deze dienstverlening is gratis. Het gebruik van het portaal Mijn Douane kent de volgende beperkingen:
-
De dienstverlening omvat niet het splitsen van een e-AD voor energieproducten in 2 of meer zendingen.
-
Indien er een bijzonder voorval wordt gemeld bij de Douane tijdens het vervoer of wanneer door het kantoor van uitgang verschillen worden geconstateerd wordt u niet rechtstreeks geïnformeerd via het bericht “Verslag bijzonder voorval ontvanger/gecertificeerde afzender” (IE 840).
-
Er zijn maximaal 500 dossiers/e-AD’s zichtbaar en de e-AD’s zijn na 100 dagen niet meer raadpleegbaar. Dit is vooral een nadeel voor ondernemers die veel zendingen met een e-AD verzenden en ontvangen.
-
Er is geen automatische koppeling met uw bedrijfsadministratie mogelijk; u moet een eigen administratie bijhouden van in- en uitgaande e-AD’s.
Wilt u vanwege deze beperkingen geen gebruik maken van het portaal Mijn Douane? Dan kunt u met eigen software berichten naar EMCS sturen en berichten van EMCS ontvangen (system-to-system). U moet zich hiervoor aanmelden bij de Nationale Helpdesk Douane via NHD.apeldoorn@douane.nl.
Meldt u zich niet aan? Dan gaat de Douane ervan uit dat u gebruik wilt maken van het portaal Mijn Douane.
Voor informatie over het inloggen op het portaal Mijn Douane; https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/douane_voor_bedrijven/content/hulp-bij-inloggen-en-machtigen-op-mijn-douane
Heeft de Douane het voorlopig e-AD ontvangen en zijn de gegevens door EMCS goedgekeurd? Dan wordt in het onderdeel ‘accijnsgoederentransport’ een dossier aangemaakt met daarin het e-AD.
Is de inhoud van het voorlopig e-AD niet juist? Dan krijgt u daarvan een bericht. U moet het e-AD dan opnieuw indienen.
Hebt u de goederen ontvangen? Dan moet u een bericht van ontvangst invullen in het portaal Mijn Douane.
Geadviseerd wordt om de e-mail notificatie aan te zetten via “instellingen” in het portaal Mijn Douane. Op deze manier krijgt u automatisch een e-mail wanneer er berichten voor u klaar staan die te maken hebben met EMCS.
Veraccijnsd vervoer via EMCS
Voor het veraccijnsd vervoer van accijnsgoederen kunt u voor EMCS gebruikmaken van Mijn Douane. Hebt u een eenmanszaak, of bent u zzp'er? Log dan in met DigiD of eHerkenning. Gaat het om een andere rechtsvorm, zoals een maatschap, bv, vof, cv of nv? Dan kunt u alleen inloggen met eHerkenning.
De Douane maakt daar voor u een dossier aan voor ieder transport van veraccijnsde goederen. Ook worden daar voor u de berichten klaargezet en kunt u formulieren invullen.
Heeft de Douane het voorlopig e-VAD ontvangen en zijn de gegevens door EMCS goedgekeurd? Dan wordt in het onderdeel ‘accijnsgoederenvervoer’ in het tabblad ‘lopende zaken’ een dossier aangemaakt met daarin het e-VAD.
Is de inhoud van het voorlopig e-VAD niet juist? Dan wordt in het onderdeel ‘accijnsgoederenvervoer’ in het tabblad ‘afgekeurde zaken’ het onjuiste e-VAD opgenomen met de reden(en) van afkeuring. U kunt die e-VAD na herstel dan opnieuw indienen.
Hebt u de goederen ontvangen? Dan moet u een bericht van ontvangst invullen en inzenden via Mijn Douane.
Geadviseerd wordt om de e-mail notificatie aan te zetten via “Instellingen” in Mijn Douane bij het vakje “accijnsgoederenvervoer”. Op deze manier krijgt u automatisch een e-mail wanneer er berichten voor u klaar staan die te maken hebben met EMCS. U kunt hetzelfde doen m.b.t. de berichtgeving rondom accijns en verbruiksbelasting (aangiften).
In Mijn Douane zijn maximaal 500 lopende transporten zichtbaar. Als er meer dan 500 lopende transporten zijn dan worden alleen de 500 meest recente getoond en de gebruiker ziet een melding dat het overzicht niet volledig is.
Mijn Douane heeft geen archieffunctie. Om te archiveren moet u het Administratief Document opslaan als PDF.
3.2 Waarvoor gebruikt u EMCS
EMCS heeft betrekking op het vervoer van accijnsgoederen onder schorsing van accijns en veraccijnsd in de volgende situaties:
-
Vervoer vanuit Nederland, door een vergunninghouder accijnsgoederenplaats of geregistreerde afzender, naar een aangewezen bestemming in Nederland of in een andere lidstaat. U leest daarover meer in onderdeel 2 van dit Handboek
-
Vervoer vanuit een andere lidstaat, door een vergunninghouder belastingentrepot of geregistreerde afzender, naar een aangewezen bestemming in Nederland. U leest daarover meer in onderdeel 3 van dit Handboek
.. -
Vervoer vanuit Nederland door een vergunninghouder gecertificeerde afzender naar een gecertificeerde geadresseerde in andere lidstaten.
-
Vervoer naar Nederland vanuit een andere lidstaat door een vergunninghouder gecertificeerde afzender naar een gecertificeerde geadresseerde in Nederland
-
Vervoer vanuit Nederland door een gecertificeerde afzender in Nederland naar een gecertificeerde geadresseerde in Nederland via het grondgebied van een andere lidstaat.
Op de algemene regel gelden o.a. de volgende uitzonderingen:
-
EMCS is niet van toepassing op het vervoer binnen Nederland.
-
EMCS is niet van toepassing op het vervoer onder schorsing van accijns van accijnsgoederen die zijn bestemd voor strijdkrachten en die onder een rechtstreeks op het Noord-Atlantisch Verdrag gebaseerde procedure vallen.
-
EMCS is niet van toepassing bij het vervoer vanuit een accijnsgoederenplaats naar een andere accijnsgoederenplaats in Nederland, die voor dat accijnsgoed als zodanig is aangewezen, als de Douane daar toestemming voor heeft verleend.
-
België en Nederland hebben een bilaterale administratieve overeenkomst gesloten voor een vereenvoudigde procedure met betrekking tot veelvuldige en regelmatige overbrengingen van energieproducten via vaste pijpleidingen. Ook dan wordt geen gebruik gemaakt van EMCS.
-
EMCS is niet van toepassing indien gebruik wordt gemaakt van de vereenvoudigde procedure “Zeevaartbunkerprocedure 2019”. Hiervoor in de plaats dient een “Bunkergeleidedocument” (BGD) te worden opgemaakt. Het gaat hier om een "Bilaterale administratieve overeenkomst tussen de Belgische algemene administratie van de douane en accijnzen en de Nederlandse Belastingdienst/Douane inzake bepaalde modaliteiten bij grensoverschrijdende bunkering van minerale oliën en smeermiddelen in het kader van de zeebunkervaart". Voor accijnsgoederen onder schorsing van accijns is de zeevaartbunkerprocedure 2019 alleen van toepassing als ze vanuit een belastingentrepot op het grondgebied van België of vanuit een accijnsgoederenplaats op het grondgebied van Nederland, in Nederland en/of België worden gebunkerd. Voor verdere informatie over deze vereenvoudigde regeling, de voorwaarden waar aan voldaan moet worden en informatie over het formulier BGD wordt verwezen naar het Handboek Douane (HDU) (geldig vanaf 1 mei 2016 ), onderdeel 100.00.06.
-
Voor minerale oliën waarvoor geen tarief is vastgesteld, kan onder bepaalde voorwaarden ontheffing worden verleend van de formaliteiten die van toepassing zijn op EMCS. (Administratief akkoord tussen Nederland, Luxemburg, België, Duitsland en Oostenrijk van 14 mei 1998, artikel 3).
-
Het vervoer per pijpleiding van minerale oliën vanuit een accijnsgoederenplaats naar een belastingentrepot of van een belastingentrepot naar een accijnsgoederenplaats hoeft niet te worden aangetoond met een e-AD. In plaats daarvan verstrekt de vergunninghouder van de accijnsgoederenplaats maandelijks een opgaaf aan de inspecteur.
-
EMCS is niet van toepassing bij overboeking in de administratie van een particulier douane-entrepot naar de accijnsgoederenplaats die in dezelfde ruimte is gevestigd.
Het vervoer per pijpleiding van minerale oliën vanuit een accijnsgoederenplaats naar een belastingentrepot of van een belastingentrepot naar een accijnsgoederenplaats hoeft niet te worden aangetoond met een e-AD. In plaats daarvan verstrekt de vergunninghouder van de accijnsgoederenplaats maandelijks een opgaaf aan de inspecteur.
Naar boven