Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

20.10.00 Productveiligheid

6 Taak Douane

6.1 Taak Douane

De douanetaak in het kader van de Verordening 765/2008 beperkt zich tot de gemaakte afspraken met de NVWA en met het AT, zoals vastgelegd in Bijlagen bij de Convenanten. Hierin is geregeld dat de Douane ingezet wordt bij het toezicht op goederen uit derde landen op basis van deze verordening.

Het douanelaboratorium heeft geen taak die voortvloeit uit de Verordening. Eventuele laboratoriumonderzoeken worden bij NVWA laboratoria gedaan.

Naar boven

6.1.1 Samenwerking met NVWA

Met de NVWA was al voor de inwerkingtreding van de Vo. 765/2008 een samenwerking (bijlage 3 bij de kaderovereenkomst (= nu Convenant, met VWS) op het gebied van productveiligheid. Deze samenwerking vindt nog steeds plaats, waarbij op basis van een risicoselectie van de NVWA bij het proces binnenbrengen goederen worden geselecteerd in het convenantenscherm. De uitworp van deze selectie wordt door de NVWA beoordeeld en indien nodig, vindt er door de NVWA een controle plaats.

Naar boven

6.1.2 Samenwerking met AT

Met het AT is op basis van de Vo. 765/2008 een samenwerking aangegaan (bijlage 6 bij de kaderovereenkomst met EZ) met betrekking tot de controle op zgn. "GPS- en GSM-Jammers". Deze controles worden vanuit het DLTC aangestuurd en vinden alleen plaats bij post- en koerierszendingen.

Naar boven

6.1.3 Risico-indicaties

De NVWA levert risico-indicatoren aan de Douane. Op basis van de risico-indicatoren draagt de Douane zorg voor de primaire selectie van zendingen uit de aangiften voor het binnenbrengen. Nadere selectie van de daadwerkelijk te controleren zendingen doet de NVWA in het convenantenscherm. De NVWA bepaalt binnen 3 werkdagen of zij controles wil gaan instellen op die zendingen.

De Douane stelt zelf géén controles in op zendingen die vallen onder de Warenwet. Dit is in de bijlage bij het convenant opgenomen.

Let op!

Als de NVWA niet reageert binnen de afgesproken termijn, dan moet u de zending vrijgeven. Leg dit altijd vast in uw bevindingen.

Naar boven

6.1.4 CE-markering

Een product moet voldoen aan de eisen die vastgelegd zijn in een Europese Richtlijn voor zo’n product. Een fabrikant kan bij het voldoen aan de richtlijn, een CE-merk op zijn product zetten. De Douane controleert niet op de aanwezigheid van dit merkteken. De NVWA controleert dit bij het óp de markt brengen’, ná het in het vrije verkeer brengen.

Naar boven

6.1.5 Andere controlesituaties

Op verzoek van de NVWA kunnen incidenteel controleacties worden uitgevoerd in samenwerking met NVWA-controleurs. Dit kan alleen met uitdrukkelijke toestemming van het Douane Landelijk Kantoor (DLK). Het DLTC stuurt deze controles aan.

Bij nieuwe spoed- of noodmaatregelen moet het Ministerie EZK of VWS een verzoek aan het DLK doen. De NVWA zorgt dan altijd voor een instructie. Het DLTC stuurt deze controles aan.

Als de Douane goederen aantreft waarvan gedacht wordt dat deze een gevaar op leveren voor de consument, dan mag alleen via de BFC-er van de desbetreffende regio contact met de NVWA of AT worden opgenomen. Als de NVWA niet optreedt, dan geeft u de goederen vrij.

Naar boven

6.1.6 Afhandelen overtredingen

Bij het vermoeden van een overtreding raadpleegt de Douane altijd de NVWA. De NVWA geeft de Douane aanwijzingen voor het verdere optreden. De Douane maakt op verzoek van de NVWA een ‘proces-verbaal van bevinding en overdracht’ op. Dit kan alleen bij zendingen die vallen onder de incidentele controleacties zoals benoemd in x.6.4 of met toestemming van de BFC-er van de desbetreffende regio in de overige gevallen.

Als de NVWA constateert dat douanewetgeving wordt overtreden, verzoekt zij de Douane om straf- of bestuursrechtelijk op te treden.