30.20.00 Geregistreerde geadresseerde
2 Geregistreerde geadresseerde
2.1 Algemeen
In de accijnswetgeving wordt beschreven onder welke voorwaarden accijnsgoederen vanuit andere lidstaten onder schorsing van accijns naar Nederland mogen worden gebracht. Dit is onder meer toegestaan als de bestemming van deze goederen een geregistreerde geadresseerde is. Om als geregistreerde geadresseerde aangemerkt te worden moet op verzoek een vergunning zijn verstrekt door de inspecteur (WA, artikel 50a).
Met deze vergunning kan een geregistreerde geadresseerde in Nederland accijnsgoederen onder schorsing van accijns ontvangen vanuit een belastingentrepot of van een geregistreerde afzender in een ander lidstaat.
Naar boven2.2 Vergunning en voorwaarden
2.2.1 Begrip geregistreerde geadresseerde
De WA, artikel 1a, eerste lid, definieert het begrip geregistreerde geadresseerde.
Hieruit blijkt dat een geregistreerde geadresseerde een natuurlijke of rechtspersoon moet zijn die bij de bedrijfsuitoefening
accijnsgoederen onder schorsing van de accijns in ontvangst neemt. Aan een maatschap of vennootschap onder firma (VOF) kan
een vergunning geregistreerd geadresseerde worden verleend.
Dit houdt in dat een geregistreerde geadresseerde een ondernemer moet zijn. Gevolg van die begripsbepaling is dat ook aan
een douanevertegenwoordiger (douane-agent) een vergunning kan worden verleend, mits hij zelf bedrijfsmatig accijnsgoederen
onder schorsing van de accijns ontvangt.
Een particulier daarentegen kan geen vergunning ontvangen aangezien er geen sprake is van het ontvangen van accijnsgoederen
bij de bedrijfsuitoefening.
2.2.2 Administratie
De geregistreerde geadresseerde moet in ieder geval een administratie voeren overeenkomstig artikel 50b, van de WA. In die administratie moeten op grond van artikel 9a van het UBA in ieder geval aantekeningen worden opgenomen van
-
de ontvangen accijnsgoederen en de daarbij behorende facturen en
-
de documenten die zijn gebruikt voor het overbrengen onder schorsing van de accijns waaronder de berichten van ontvangst en de handelsdocumenten.
2.2.3 Zekerheid
Voordat er gebruik gemaakt kan worden van de vergunning, moet de vergunninghouder zekerheid stellen (WA, artikel 56, tweede
lid en URA, artikel 22a).
Zie voor meer informatie onderdeel 30.60.00, Zekerheid, van dit Handboek.
2.2.4 Tabaksproducten
De vergunning geregistreerde geadresseerde geldt in de Uniewetgeving voor alle accijnsgoederen.
De WA legt echter wel een beperking op voor tabaksproducten. Vergunningen geregistreerde geadresseerde voor tabaksproducten mogen alleen worden afgegeven als de tabaksproducten in een andere lidstaat van Nederlandse accijnszegels zijn voorzien (WA, artikel 50a, tweede lid ). Bij de ontvangst van accijnsgoederen door een geregistreerde geadresseerde is er immers sprake van uitslag tot verbruik.
De WA, artikel 73, eerste lid, bepaalt dat tabaksproducten bij de uitslag tot verbruik voorzien moeten zijn van accijnszegels. Het aanbrengen van de accijnszegels moet dus al hebben plaatsgevonden voorafgaand aan het overbrengen van de tabaksproducten.
In onderdeel 10.60.00 Tabak, ruwe en (gedeeltelijk) bereide tabak zijn de bepalingen opgenomen die betrekking hebben op de aanvraag en gebruik van de accijnszegels.
Naar boven2.3 Geregistreerde geadresseerde (tijdelijk)
Voor een geregistreerde geadresseerde die slechts incidenteel accijnsgoederen ontvangt, wordt de vergunning beperkt (WA, artikel 50a, derde lid). Zij ontvangen dan een vergunning tijdelijk geregistreerde geadresseerde (éénmalige vergunning). Een tijdelijke vergunning geregistreerde geadresseerde kan in principe maximaal drie maal worden aangevraagd. Worden er vaker zendingen verwacht dan moet een doorlopende vergunning worden aangevraagd.
In de tijdelijke vergunning wordt in dat geval het volgende opgenomen:
-
een duidelijke omschrijving van een hoeveelheid accijnsgoederen
-
de hoeveelheid mag slechts afkomstig zijn van één afzender
-
de accijnsgoederen moeten binnen één tijdvak in één of meerdere zendingen worden ontvangen.
2.4 Toestemming rechtstreekse aflevering
De geregistreerde geadresseerde kan toestemming vragen om accijnsgoederen rechtstreeks over te brengen naar een plaats van rechtstreekse aflevering in Nederland (WA, artikel 2a, vijfde lid). Indien de toestemming wordt verleend moet deze worden opgenomen in de vergunning (UBA, artikel 4, tweede lid) en in SEED. Aan de toestemming zijn voorwaarden en beperkingen verbonden (UBA, artikel 4, derde lid).
De toestemming voor rechtstreeks afleveren wordt niet verleend aan een tijdelijk geregistreerde geadresseerde als bedoeld in paragraaf 3 van dit hoofdstuk (UBA, artikel 4, vierde lid).
Zie voor meer informatie over rechtstreekse aflevering het Handboek EMCS, onderdeel 3.00.00.
2.5 Verzoek om een vergunning.
Indien een bedrijf aan de in paragraaf 2.2. genoemde voorwaarden voldoet kan hij een vergunning voor een geregistreerde geadresseerde aanvragen bij de inspecteur. Dit verzoek moet de gegevens bevatten zoals genoemd in artikel 50c, tweede lid van de WA en artikel 20a van de URA.
Een in een andere lidstaat gevestigde ondernemer komt alleen in aanmerking voor een vergunning als hij in Nederland een vaste inrichting heeft. Dit houdt in dat deze in Nederland een (bedrijfs)ruimte moet hebben waarin de ondernemer daadwerkelijk activiteiten uitvoert. Die activiteiten moeten meer inhouden dan alleen ondersteunende activiteiten als bijvoorbeeld het afmelden van e-AD’s en het doen van aangiften.
De wetgeving maakt geen onderscheid tussen een vergunning die wordt gebruikt voor de ontvangst van meerdere zendingen accijnsgoederen en een vergunning die wordt gebruikt voor de ontvangst van een bepaalde partij accijnsgoederen (zie paragraaf 2.3)
Uit praktische overwegingen is er wel voor gekozen om bij de vergunningafgifte een onderscheid te maken tussen een algemene vergunning (voor onbepaalde tijd) en een tijdelijke vergunning (voor bepaalde tijd).
De aanvraagformulieren voor een vergunning geregistreerde geadresseerde of geregistreerde geadresseerde (tijdelijk) zijn te downloaden via de website van de Douane www.douane.nl.
Naar boven