Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

0.00.25 Afkortingen, begrippen en vindplaatsen

2 Begrippen

Begrip

Omschrijving

Aanbrengen

Aanbrengen bij de douane: mededeling aan de douaneautoriteiten, in de vereiste vorm, van de aankomst van de goederen bij het douanekantoor of op enige andere, door de douaneautoriteiten aangewezen of goedgekeurde plaats.

Aangever

Aangever: de persoon die in eigen naam een douaneaangifte doet of de persoon in wiens naam een douaneaangifte wordt gedaan.

Aangegeven partij

De aangegeven hoeveelheid van een produkt.

Aanwending als hulpmiddel

Goederen die niet meer in de veredelingsprodukten voorkomen maar die de vervaardiging van deze produkten mogelijk maken of vergemakkelijken, zelfs wanneer deze goederen tijdens hun aanwending geheel of gedeeltelijk verdwijnen.

De goederen die voor aanwending als hulpmiddel bij de produktie zijn uitgesloten zijn opgenomen in artikel 538 TVo.CDW.

Achteraf onverbindend verklaren

Een verordening kan achteraf onverbindend verklaard worden. Het gevolg van onverbindend verklaren is dat gehandeld moet worden alsof de verordening nooit heeft bestaan. Zijn er bijvoorbeeld beschikkingen genomen op grond van zo'n onverbindend verklaarde verordening dan is aan die beschikking de rechtsgrond ontvallen.

Administratief Comité

Het beslissingsorgaan binnen de TIR-overeenkomst.

Bagage

Alle voorwerpen die op welke wijze dan ook door een persoon tijdens zijn reis worden vervoerd.

Behandelde producten

Goederen die onder behandeling onder douanetoezicht zijn verkregen.

Bevoorradingsdepot

Een aangewezen gedeelte van de entrepotruimte, waar communautaire landbouwgoederen kunnen worden opgeslagen. Die goederen moeten zijn bestemd voor levering aan zeeschepen en luchtvaartuigen binnen de Gemeenschap (inclusief boor- en productieplatforms, marine- en hulpschepen) en zeeschepen buiten de Gemeenschap.

Bewerking

Een behandeling waardoor in het algemeen de waarde van de goederen in economisch opzicht wordt vergroot, maar die geen verwerking of een herstelling is. Bovendien is het resultaat van die behandeling aan de goederen zelf waarneembaar.

Bewerkingen zijn bijvoorbeeld:

  • het monteren, samenbouwen of aanbrengen aan andere goederen;

  • het verven van goederen; het opnieuw en op een bepaalde wijze indelen;

  • het aanbrengen van een fabrieks- of handelsmerk op de goederen of op de kleinhandelsverpakking indien de afnemer hieraan waarde toekent.

Het samenpakken of het voegen bij andere goederen kan als een bewerking worden gezien, net zo als bijvoorbeeld het op een bepaalde wijze overbrengen van losse thee uit kisten in kleine pakjes of van bier uit fusten in flessen.

Bijkomende veredelingsproducten

Andere veredelingsprodukten dan de in de vergunning vermelde hoofdveredelingsproducten die onvermijdelijk als bijproduct van het veredelingsproduct ontstaan. De nadruk ligt op het woord onvermijdelijk. Met andere woorden: het is het onvermijdelijke resultaat van de handelingen verricht in het kader van die economische douaneregeling.

Bindende tariefinlichting

Een schriftelijke verklaring die de douane-autoriteiten van een lidstaat afgeven op verzoek van een aangever. Een BTI geeft de indeling aan van een goed in de douanenomenclatuur of van een daarop gebaseerde communautair vastgestelde nadere nomenclatuuur (bijvoorbeeld Taric) (artikel 12, lid 1 CDW en artikel 5, lid 1 TVo.CDW)

Citex-toelichting

Een opsomming van de beschermde uitheemse dier- en plantesoorten waarop u toezicht moet uitoefenen. Deze opsomming is samengesteld door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Communautair douane wetboek (hierna CDW)

Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad van 12 oktober 1992 tot vaststelling van het communautair douanewetboek.

Deze verordening geeft de basis voor de inlichtingen die de douane-autoriteiten van de lidstaten kunnen geven met betrekking tot de indeling van goederen in de nomenclatuur

Communautair douanevervoer

Douanevervoer van communautaire en niet-communautaire goederen met het vervoerssysteem NCTS-Transit

Communautaire goederen

Goederen die:

  • geheel zijn verkregen in het douanegebied van de Gemeenschap onder de voorwaarden bedoeld in artikel 23 van het CDW, zonder toevoeging van goederen die zijn ingevoerd uit landen of gebieden die geen deel uitmaken van het douanegebied van de Gemeenschap;

  • zijn ingevoerd uit landen of gebieden die geen deel uitmaken van het douanegebied van de Gemeenschap en die in het vrije verkeer zijn gebracht;

  • in het douanegebied van de Gemeenschap zijn verkregen, hetzij uitsluitend uit goederen als bedoeld in het tweede streepje, hetzij uit goederen als bedoeld in het eerste en het tweede streepje.

Communautaire luchthaven

Elke op het douanegebied van de Gemeenschap gelegen luchthaven.

Communautaire luchthaven met een internationaal karakter

Elke communautaire luchthaven waar, na toestemming van de bevoegde autoriteiten, het luchtvaartverkeer met derde landen afgewikkeld mag worden.

Comptabele verwerking

Boekhoudkundige verwerking door de afdeling inning/comptabiliteit van een regiokantoor.

Container

Een bergingsmiddel voor vervoer (lift-van, losse tank of soortgelijk bergingsmiddel dat:

  1. een geheel of gedeeltelijk omsloten ruimte vormt en is bestemd voor het bevatten van goederen;

  2. een duurzaam karakter heeft en derhalve voldoende stevig is voor herhaald gebruik;

  3. speciaal is ontworpen om het vervoer van goederen met of één of meer vervoermiddelen te vergemakkelijken zonder tussentijdse in- en uitlading van die goederen zelf;

  4. zodanig is ontworpen dat het gemakkelijk kan worden gehanteerd, in het bijzonder bij het overladen van het ene vervoermiddel op het andere;

  5. zodanig is ontworpen dat het gemakkelijk kan worden gevuld en geledigd; en

  6. een inhoud heeft van ten minste één kubieke meter.

Controle-exemplaar T5

Het in artikel 472 van de TVo. CDW bedoelde document.

Controlekantoor

  • Het douanekantoor binnen het ambtsgebied waarin de ruimte voor tijdelijke opslag gelegen is.

  • Het douanekantoor dat de vergunning behandeling onder douanetoezicht heeft verleend.

  • Het douanekantoor dat door de douane-autoriteiten van iedere lidstaat die een vergunning actieve veredeling heeft afgegeven, is aangewezen om de regeling te controleren.

  • Het douanekantoor dat is aangewezen door de douane-autoriteiten van iedere lidstaat die een vergunning passieve veredeling heeft afgegeven, om de regeling te controleren.

  • Het douanekantoor binnen wiens ambtsgebied de goederen zich bevinden en dat daarom het onderzoek verricht dat nodig is voor de beoordeling van een verzoek om terugbetaling.

Controlemix

Het samenstel van administratieve en fysieke controles dat voor een entrepot van toepassing is.

Conventioneel vervoer

Het vervoer van lading zonder dat er gebruik wordt gemaakt van geunitiseerde eenheden.

Dagvaarding

Geschrift betekend door de deurwaarder aan gedaagde om op een bepaalde dag voor de rechter te verschijnen in verband met een door de eiser tegen gedaagde ingestelde vordering.

Douane-nomenclatuur

Naamlijst van goederen houdende goederenomschrijvingen en de daarbij opgenomen cijfermatige coderingen. We onderscheiden:

  • de Gecombineerde Nomenclatuur (GN);

  • de Taric-nomenclatuur;

  • elke andere communautaire nomenclatuur waarin de GN geheel of gedeeltelijk is opgenomen.

Driehoeksverkeer

Situatie waarbij het kantoor van aanzuivering niet hetzelfde is als het kantoor van plaatsing

Eindmonster

Een representatief monster van een verzamelmonster.

Entrepotverwisseling

De in een entrepot opgeslagen goederen worden naar een ander entrepot overgebracht zonder dat de regeling Douane-entrepot wordt beëindigd. Voor deze goederenbeweging bevat de communautaire wetgeving een speciale regeling.

EVA-landen

  • de Republiek IJsland;

  • het Koninkrijk Noorwegen;

  • de Zwitserse bondsstaat;

    het vorstendom Liechtenstein.

FYCO-formulier

Het formulier voor beschrijving van verrichte fysieke controle. Met de komst van PLATO is het (schriftelijke) FYCO-formulier vervallen.

Gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer

De regeling inzake douanevervoer van goederen in doorvoer tussen de Gemeenschap, de EVA-landen en tussen de EVA-landen.

Grove schuld

Een in laakbaarheid aan opzet grenzende onachtzaamheid

Handbagage

De bagage die een reiziger zelf aan boord van een luchtvaartuig meeneemt.

Handelspolitieke maatregelen

Andere dan tariefmaatregelen.

Herstelling

Een behandeling waardoor beschadigde, versleten of verouderde goederen weer in hun oorspronkelijke staat worden teruggebracht, zonder dat zij daarbij een aardverandering ondergaan. Daaronder valt ook het reviseren en afstellen.

Herstelling zonder enig handelskarakter

Situatie waarbij goederen vanuit het vrije verkeer tijdelijk via het ene douanekantoor worden uitgevoerd om buiten het douanegebied van de Gemeenschap een herstelling, be- of verwerking te ondergaan. Vervolgens worden ze via een ander douanekantoor met gehele of gedeeltelijke vrijstelling weer ingevoerd. Het herstellen, reviseren en afstellen van goederen die aan beide volgende voorwaarden voldoen:

  • ze hebben een incidenteel karakter;

  • ze zijn bestemd voor het persoonlijk gebruik van de importeur of van zijn gezin, waarbij uit de aard of de hoeveelheid van deze goederen geen commercieel voornemen mag blijken.

De aangever moet zelf het bewijs leveren dat het een herstelling zonder enig handelskarakter betreft.

Hof van Justitie

Hof van Justitie van de Europese Unie.

Hoofdveredelingsproducten

De veredelingsproducten voor de vervaardiging waarvan de vergunning tot gebruikmaking van de regeling werd verleend. Dit is het eindproduct dat het resultaat is van de handelingen verricht onder de economische douaneregelingen actieve veredeling of passieve veredeling.

Informatiecontract

Contract tussen Douane Landelijk kantoor en de Regiokantoren op basis waarvan de Regiokantoren verplicht zijn bepaalde informatie aan het Landelijk kantoor te verstrekken.

Inspecteur

De functionaris die met de toepassing van de douanewetgeving is belast en als zodanig bij regeling nader is aangewezen. (artikel 1:3, lid 1, onderdeel c Adw)

Dit is de algemeen directeur Douane (artikel 1:4 van de Algemene douaneregeling en artikel 5, lid 1 van de Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003).

Intermodaal vervoer

Het vervoer van lading in geunitiseerde eenheden (containers, opleggers, wissellaadbakken) via diverse modaliteiten, zonder dat er handleidingen omwille van het logistieke vervoersproces (zoals overladen, ompakken et cetera) met de lading zelf geschieden.

Internationale luchthaven

Een bij wettelijke bepalingen als zodanig aangewezen luchtvaartterrein in de zin van de Luchtvaartwet.

Intracommunautaire vlucht

De verplaatsing van een luchtvaartuig tussen twee communautaire luchthavens, zonder tussenstops tussen deze beide luchthavens, voor zover deze verplaatsing niet op een niet-communautaire luchthaven is begonnen of eindigt.

Invoer waaraan elk handelskarakter vreemd is

Elke invoer die:

  • een incidenteel karakter draagt en;

  • uitsluitend betrekking heeft op goederen bestemd voor persoonlijk gebruik van de reiziger of voor gebruik door leden van zijn gezin of bestemd om als geschenk te worden gegeven, mits uit de aard of de hoeveelheid van de goederen geen commerciële bijbedoelingen blijken.

Invoergoederen

Niet-communautaire goederen waarvoor:

  • in het kader van het schorsingssysteem de formaliteiten zijn vervuld;

  • in het kader van het terugbetalingssysteem de formaliteiten inzake het in het vrije verkeer brengen zijn vervuld;

  • onder douanetoezicht geplaatste goederen voor behandeling.

Kantoor van aanzuivering

Het in de vergunning vermelde douanekantoor dat bevoegd aangiften te aanvaarden. En waar aan onder de regeling geplaatste goederen een nieuwe douanebestemming wordt gegeven of, ingeval van passieve veredeling, aangiften waarbij de goederen in het vrije verkeer worden gebracht.

Kantoor van bestemming

Een kantoor van bestemming is een douanekantoor waar goederen die zijn geplaatst onder de regeling communautair douanevervoer moeten worden aangebracht ter beëindiging van het communautair douanevervoer. In Nederland zijn de douanekantoren als bedoeld in artikel 25 Algemene douaneregeling bevoegd om te fungeren als kantoor van bestemming.

Kantoor van doorgang

Een kantoor van doorgang is:

- een douanekantoor van uitgang uit het douanegebied van de Gemeenschap, wanneer tijdens het communautair douanevervoer de zending dit grondgebied via een grens tussen een lidstaat en een derde land verlaat;

- een douanekantoor van binnenkomst in het douanegebied van de Gemeenschap, wanneer de goederen tijdens het communautair douanevervoer over het grondgebied van een derde land worden vervoerd.

Een kantoor van doorgang is uitsluitend gelegen aan de buitengrenzen van de EU, daar waar de EU grenst aan het grondgebied van een derde land.

Let op

Een douanekantoor aan de Nederlandse zeezijde wordt dus niet als kantoor van doorgang aangemerkt.

Kantoor van plaatsing

Het in de vergunning vermelde douanekantoor dat bevoegd is aangiften tot plaatsing van goederen onder een regeling te aanvaarden.

Kantoor van vertrek

Een douanekantoor waar het communautair douanevervoer begint. In Nederland zijn de douanekantoren als bedoeld in artikel 25 Algemene douaneregeling bevoegd om op te treden als kantoor van vertrek.

Kantoor van zekerheidstelling

Een kantoor van zekerheidstelling is een douanekantoor waar een doorlopende of een forfaitaire zekerheid wordt gesteld. De zekerheid wordt gesteld bij de ontvanger (artikel 4 Douanewet en artikel 19 Uitvoeringsregeling Belastingdienst).

Kwijting

Verklaring die door de belastingplichtige is ondertekend, en waarin deze door ondertekening aangeeft dat hij niets meer terzake van betreffende kwestie van de Staat te vorderen heeft.

Kwijtschelding

Hierbij kan het gaan om twee soorten beschikkingen:

  • een beschikking om een douaneschuld geheel of gedeeltelijk niet in te vorderen;

  • een beschikking die de boeking (geheel of gedeeltelijk) ongeldig verklaart van een niet voldaan bedrag aan rechten.

De rechten zijn nog niet betaald en in de meeste gevallen zal er zekerheid zijn gesteld voor het te betalen bedrag.

Let op

Het hier bedoelde communautaire begrip kwijtschelding is iets heel anders dan het nationale begripkwijtschelding zoals omschreven in artikel 26 van de Invorderingswet 1990. De gronden voor de toekenning van de verschillende begrippen kwijtschelding verschillen. Voor het nationale begrip kwijtschelding is bijvoorbeeld betalingsonmacht een grond voor toekenning. Voor het communautaire begrip kwijtschelding zijn de gronden voor toekenning gelijk aan die voor terugbetaling, alleen is in die gevallen de douaneschuld nog niet betaald.

Laboratorium

Belastingdienst/Laboratorium Amsterdam

Kingsfordweg 1

1043 GN Amsterdam

Loonveredeling

Elke veredelingshandeling uitgevoerd volgens de instructies en voor rekening van een buiten het douanegebied van de Gemeenschap gevestigde opdrachtgever.

Deze handeling gebeurt in het algemeen alleen tegen betaling van de kosten van de verwerking van de rechtstreeks of onrechtstreeks ter beschikking van de vergunninghouder gestelde invoergoederen.

Minister

Minister van Financiën.

Ministerie

Ministerie van Financiën.

Niet-communautaire goederen

Niet-communautaire goederen zijn goederen die geen communautaire goederen zijn. Zie Communautaire goederen.

Normale verblijfsplaats

Waar een persoon woont dan wel is gevestigd, wordt naar de omstandigheden beoordeeld.

No drawback-regel

Artikel 30, protocol nr. 3.

Ondermonster

Een hoeveelheid die op een bepaald punt uit een bemonsterde partij is genomen.

Ontvanger

De functionaris die met de toepassing van de douanewetgeving is belast en als zodanig bij regeling nader is aangewezen. (artikel 1:3, lid 1, onderdeel c Adw). Dit is de algemeen directeur Douane (artikel 1:4 van de Algemene douaneregeling en artikel 5, lid 1 van de Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003).

Onveredelde goederen

De invoergoederen bedoeld in het vermelde begrip "Invoergoederen" die geen veredelingshandelingen hebben ondergaan.

Overeenkomst

Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer.

Overdrachtsformulier TR

Het in artikel 427, lid 3, TVo. CDW gedefinieerde document.

Personen

Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen

Persoonlijke bagage

Alle bagage die een reiziger bij zijn aankomst aan kan geven, mits hij kan bewijzen dat de bagage die vooruit gezonden is of die nagezonden zal worden bij zijn vertrek als begeleide bagage was ingeschreven bij de maatschappij die het vervoer van bedoelde bagage heeft geregeld.

Persoonlijke goederen

Alle kledingstukken en andere nieuwe of gebruikte voorwerpen, die bestemd zijn voor persoonlijk gebruik door een reiziger tijdens zijn reis.

Rechten en heffingen ter zake van de invoer of de uitvoer

De douanerechten en alle andere verschillende rechten, heffingen, vergoedingen en andere lasten die worden geheven bij of in verband met de invoer of de uitvoer van goederen, met uitzondering van de vergoedingen en lasten waarvan het bedrag beperkt blijft tot ongeveer de kosten van de verleende diensten.

Regeling

Een economische douaneregeling

Risico-analyse

Het onderkennen en inschatten van foutmogelijkheden.

Ruimbagage

De bagage die, na op de luchthaven van vertrek te zijn geregistreerd, noch tijdens de vlucht noch tijdens een tussenstop voor de daarbij betrokken reizigers bereikbaar is.

Specifieke handelspolitieke maatregelen

Andere maatregelen dan tariefmaatregelen die in het kader van het gemeenschappelijk handelsbeleid zijn vastgesteld. Deze bepalingen zijn opgenomen in de communautaire bepalingen van de regelingen die van toepassing zijn op de in- en uitvoer van goederen. Voorbeelden van deze maatregelen zijn: controle- en vrijwaringsmaatregelen, kwantitatieve beperkingen of maxima en verboden tot in- of uitvoer.

Staatssecretaris

Staatssecretaris van Financiën.

T1-vervoer

Extern communautair douanevervoer.

T2-vervoer

Intern communautair douanevervoer.

Taric

Het gebruikstarief van de Europese Commissie. Taric is opgenomen in de basis van het nationale gebruikstarief.

Tariefanomalie

Rechtsongelijkheid in het tarief van invoerrechten.

Terugbetaling

De volledige of gedeeltelijke teruggave van rechten bij invoer of van rechten bij uitvoer.

TIR-vervoer

Het vervoer van goederen van een douanekantoor van vertrek naar een douanekantoor van bestemming, overeenkomstig de zogeheten TIR-regeling, die is vastgesteld bij deze Overeenkomst.

TIR-uitgevende organisatie

Een organisatie die is erkend door de douaneautoriteiten van een Overeenkomstsluitende Partij om zich garant te kunnen stellen voor personen die gebruik maken van de TIR-regeling

Tijdelijk uitgevoerde goederen.

De goederen die onder de regeling passieve veredeling zijn geplaatst.

Toepassingsverordening Communautair douane wetboek (hierna TVo. CDW)

Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie van 2 juli 1993 houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek.

Transactie

Vrijwillige voldoening aan de voorwaarden die de contactambtenaar DW (of de officier van justitie) ter voorkoming van strafvervolging heeft gesteld, waardoor het recht tot strafvordering vervalt.

Uitvoerend douanekantoor

Het douanekantoor dat de maatregelen neemt die nodig zijn voor de juiste uitvoering van de beschikking tot terugbetaling of kwijtschelding van de rechten.

Verdrag

Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Veredelingsproducten

Alle produkten die het resultaat zijn van veredelingshandelingen. Na de veredelingshandeling kunnen de volgende veredelingsprodukten ontstaan:

a. hoofdveredelingsprodukten;

b. bijkomende veredelingsprodukten;

c. verliezen.

Het gedeelte van de invoergoederen dat tijdens de veredelingshandeling wordt vernietigd en verloren gaat. Dit komt bijvoorbeeld door verdamping, opdroging, ontsnapping in de vorm van gas, wegstroming in het spoelwater.

Vergunning

Besluit van de douaneautoriteiten waarbij het gebruik van een regeling wordt toegestaan.

Vergunninghouder

Degene aan wie de vergunning is verleend.

Verliezen (bij veredeling en behandeling onder douanetoezicht)

Het deel van de in- of uitvoergoederen dat tijdens de veredeling of behandeling verloren gaat, bijvoorbeeld door verdamping, opdroging, ontsnapping in de vorm van gassen, wegstromen in het spoelwater.

Vervoer onder een internationale overeenkomst

Het vervoer onder een internationale overeenkomst is bijvoorbeeld het internationale vervoer van goederen op grond van de TIR-Overeenkomst of ATA-Overeenkomst.

Vervoermiddel

Onder vervoermiddel wordt verstaan:

  • elk voertuig voor wegverkeer, aanhangwagen, oplegger;

  • elke spoorwagon;

  • elk schip of elke boot;

  • elk luchtvaartuig;

  • elke container in de zin van artikel 670, letter g, van de TVo. CDW.

Vervoerscombinatie

Aan elkaar gekoppelde voertuigen die als eenheid deelnemen aan het wegverkeer.

Verwerking

Een behandeling, waaronder de aard van de goederen verandert. Er ontstaan dus nieuwe goederen

Verzamelmonster

Alle monsters van dezelfde partij.

Voorwaardelijk opzet

Belanghebbende heeft willens en wetens het risico genomen dat zijn handelen of nalaten het feit tot gevolg zou hebben

Vrachtbrief CIM

De in artikel 413 TVo. CDW genoemde internationale spoorvrachtbrief.

Wegvoertuigen

Niet alleen elk motorvoertuig voor vervoer over de weg, maar ook elke aanhangwagen of oplegger, ingericht om daaraan te worden bevestigd.

WP30

De besluitvoorbereidende vergadering binnen de TIR-overeenkomst.

Zuiveringskantoor

Het douanekantoor dat door de douane-autoriteiten van de lidstaat die de vergunning heeft afgegeven, is aangewezen om aangiften te aanvaarden waarmee aan de veredelingsprodukten of de onveredelde goederen een van de bestemmingen in artikel 89 CDW wordt gegeven.

Het douanekantoor dat is aangewezen door de douane-autoriteiten van iedere lidstaat die een vergunning passieve veredeling heeft afgegeven, om aangiften te aanvaarden waarbij aan de goederen, na plaatsing onder de regeling, een douanebestemming wordt gegeven.

Zware of omvangrijke goederen

Ieder zwaar of omvangrijk voorwerp dat, in verband met zijn gewicht, zijn afmetingen of zijn aard, in het algemeen niet in een gesloten wegvoertuig of in een gesloten container wordt vervoerd.