Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

Belastingdienst

Aanvraag Verklaring arbeidsrelatie - schriftelijk

Downloaden

Het PDF-bestand kunt u lezen met Adobe Reader. Deze kunt u downloaden bij Adobe. De Belastingdienst is niet verantwoordelijk voor installatie en gebruik van de reader.

U voert werkzaamheden uit voor 1 of meer opdrachtgevers, bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer. De arbeidsrelatie tussen u en uw opdrachtgever kan gevolgen hebben voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen. De 'Verklaring arbeidsrelatie' van de Belastingdienst geeft u en uw opdrachtgever duidelijkheid hierover.

Let op!

Normaal gesproken kunt u vanaf september een VAR voor het volgende jaar aanvragen. Omdat de VAR met ingang van 2016 verdwijnt, hoeft u voor 2016 geen VAR aan te vragen. Doet u toch een VAR-aanvraag voor 2016, dan behandelen wij deze, in afwachting van besluitvorming in de Eerste Kamer, niet. Een VAR voor 2015 kunt u nog wel aanvragen.

Retouradres

Stuur het ingevulde en ondertekende formulier in een voldoende gefrankeerde envelop naar:

Belastingdienst/Centrale invoer
Postbus 2586
6401 DB Heerlen

Invulinstructie

U kunt dit formulier op uw computer invullen. Hiervoor hebt u Adobe Reader versie 9.0 of hoger nodig. Daarna moet u het formulier afdrukken, ondertekenen en versturen

Retouradres

Stuur het ingevulde en ondertekende formulier naar het adres dat in het formulier staat vermeld.

Problemen met invullen?

U kunt het formulier het beste op een computer invullen. Wij kunnen een goede werking op een tablet of smartphone niet garanderen. Lukt het niet om het formulier op uw computer in te vullen?

Sla het formulier dan eerst op. Dit doet u door met de rechtermuisknop op de link van het formulier te klikken en te kiezen voor 'Doel opslaan' (deze term kan per browser anders zijn).