Belastingdienst

Aangifte 2013

Gaat u aangifte inkomstenbelasting doen over 2013? Hier vindt u alles wat u moet weten.

Aangifte doen

U kunt aangifte doen zoals u gewend bent, met het aangifteprogramma.

U kunt meedoen aan de proef om online aangifte te doen op Mijn Belastingdienst.

U kunt aangifte doen met de Mijn Aangifte-app. U kunt deze app niet meer downloaden. Maar hebt u de app al op uw tablet staan? Dan kunt u hiermee nog steeds aangifte doen.

 

 • Download deze video
 • Uitgeschreven tekst

  De Belastingdienst heeft de belastingaangifte dit jaar nog weer een beetje makkelijker gemaakt.
  Je kunt nu kiezen uit twee manieren om aangifte te doen:

  1 … Je doet belastingaangifte, precies zoals je altijd al gewend was.

  Dat gaat makkelijk. Dus:

  • aangifteprogramma downloaden,
  • installeren op je PC,
  • aan de slag.

  Of:

  2 … Je kiest voor de nieuwe Online belastingaangifte.

  Dit is nog makkelijker, want dit gaat helemaal online.
  Je logt in, waar en wanneer je wilt.
  En heb je geen tijd om het af te maken?
  Geen probleem: wat je al hebt ingevuld, blijft bewaard.

  Wat niet verandert?
  De gegevens die we al van je hebben, vullen we alvast voor je in.
  Jij hoeft alleen maar te controleren en aan te vullen.

   

  Dus:

  Moet je nog Aangifte inkomstenbelasting doen?
  Of verwacht je nog geld terug?
  Ga dan naar Belastingdienst.nl/aangifte.
  Log in met je DigiD op Mijn Belastingdienst.
  En klik op Inkomstenbelasting.
  Zo makkelijk gaat dat.

   

  Belastingdienst
  Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Nog geen aangifte gedaan? 

Vanaf mei sturen wij een herinnering naar mensen van wie wij nog geen aangifte hebben ontvangen.

Hebt u zo’n brief gekregen? Doe dan snel alsnog aangifte. Zo voorkomt u dat u een boete krijgt.

Niet eens met een aanslag?

Veranderde uw situatie in 2013?

Kreeg u bijvoorbeeld een kind? Trouwde u? Of kocht u een huis?

Bent u uit elkaar gegaan of gescheiden?

Fiscale informatie 2013

Meer weten over belastingregels en tarieven in 2013?

Wanneer krijgt u bericht?

Hebt u vóór 3 april aangifte gedaan, dan krijgt u vóór 1 juli bericht van ons.

Wat gebeurt er na mijn aangifte?

 • Download deze video
 • Uitgeschreven tekst

  Omschrijving aangifte clip

  Voiceover:”Als u voor 1 april aangifte doet, krijgt u voor 1 juli bericht.”
  We zien een computerscherm met een formulier met de tekst “< 1 april” (vóór 1 april). Vervolgens komt een blauwe brief/mail in beeld met de tekst “< 1 juli”.

  Voiceover:” Maar niet iedereen krijgt bericht op dezelfde dag. Soms moet u iets langer wachten dan uw partner of buurman voor u iets hoort“.
  We zien 4 poppetjes die op verschillende momenten hun bericht krijgen: een enveloppe of een email.

  Voiceover:”Pas wanneer u de voorlopige of definitieve aanslag heeft ontvangen krijgen de medewerkers van de BelastingTelefoon en balie deze informatie door. Vanaf dat moment kunnen we u helpen met informatie over uw aangifte. Eerder bellen over uw aangifte of vragen wanneer u bericht krijgt, heeft geen zin. Maar waarom is dat zo?”
  Een aanslag met een vinkje komt in beeld. Gevolgd door de BelastingTelefoon en Balie, met een informatie-icoon. We zien een bellend poppetje met vraagtekens bij het hoofd.

  Voiceover:”Wat doen wij met uw aangifte nadat u deze heeft ingediend en waarom krijgt de één eerder bericht dan de ander?”
  We zien een poppetje achter een computer met op het scherm een verzonden aangifte. We zien 4 poppetjes die op verschillende momenten hun bericht krijgen.

  Voiceover:”Dit is hoe het werkt.”
  De tekst “Dit is hoe het werkt” staat in beeld.

  Voiceover:”Uw digitale aangifte komt direct na het verzenden binnen bij de Belastingdienst. Hier kijken we of uw aangifte goed is ontvangen.”
  We zien een computer en een Belastingdienst gebouw met hiertussen een pijl. De aangifte loopt over deze pijl van de computer naar het Belastingdienstgebouw. Er verschijnt een vergrootglas over de aangifte met een groen vinkje.

  Voiceover:”De ontvangen aangiftes worden opgeslagen in een magazijn. In totaal krijgt de Belastingdienst jaarlijks 11 miljoen aangiftes binnen. Vanaf midden maart worden er iedere nacht aangiftes uit dit magazijn gehaald voor verdere afhandeling.”
  Verschillende aangiftes komen terecht in een magazijn. De aangiftes worden door een controle gesluisd met de tekst “Half maart” en een maan erboven.

  Voiceover:”Van die aangiftes controleren we nu eerst of alle gevraagde gegevens zijn ingevuld en of er overduidelijk dingen in staan die niet kloppen. Denk daarbij aan het gebruik van een jaartal dat niet kan kloppen. Iemand heeft bijvoorbeeld 2031 ingevuld
  in plaats van 2013.”
  We zien een aangifte met een vergrootglas er overheen. Op de aangifte staan teksten. Er verschijnt een vinkje en een kruisje. Bij het kruisje vandaan komt het jaartal 2031. Dit jaartal veranderd in 2013.

  Voiceover:”Daarna controleren we uw aangifte inhoudelijk. Dit doen we op ongeveer 450 punten. Uit die controle kan blijken dat er nader onderzoek nodig is.”
  De aangifte ligt op een weegschaal die heen en weer wiegt van “geen risico” naar “wel risico”. Hiernaast staat de tekst “Inhoudelijke controle” met daaronder meters die vol- en leeglopen.

  Voiceover:”U kunt zich voorstellen dat dit een enorm karwei is dat in drie maanden niet helemaal kan worden afgerond voor alle aangiftes. Om u niet te laten wachten tot alles helemaal afgehandeld is krijgt u vóór 1 juli een bericht van ons in de vorm van een voorlopige of een definitieve aanslag.”
  We zien een tweedeling in het beeld. Aan de ene zijde een poppetje met een blauwe brief en aan de andere zijde de aangifte met een driehoek met een uitroepteken erop, met daarnaast tandwielen. Er komen 3 kalendermaanden overheen te staan. Vervolgens zien we de tekst “< 1 juli” met een blauwe brief/e-mail, een voorlopige aanslag en een definitieve aanslag.

  Voiceover:”Op het moment dat u bericht ontvangt krijgen ook de medewerkers van de
  BelastingTelefoon en balie deze informatie. Vanaf dan kunnen wij u helpen met informatie over uw aangifte. Eerder bellen over uw aangifte heeft dus geen zin.
  We kunnen ook niet vooraf zien wanneer het bericht over uw aangifte wordt verstuurd.”
  We zien een pijl van de aangifte met het vinkje naar de blauwe brief/e-mail, naar het poppetje. Ook ontstaat er een lijn van de aangifte met het vinkje naar de BelastingTelefoon en Balie met een informatie-icoon erbij. We zoomen in op het poppetje. Een lijn van het poppetje naar de BelastingTelefoon en Balie met een informatie-icoon erbij ontstaat.

  Voiceover:”Als uit de voorlopige of definitieve aanslag blijkt dat u geld terugkrijgt dan ontvangt u dit binnen enkele dagen.”
  We zien de tekst “+€” in beeld, met daarnaast een kalendermaand waarin 10 dagen achtereen oplichten.

  Voiceover:”Zo behandelen wij 11 miljoen aangiftes per jaar op een zorgvuldige manier.
  De ene aangifte loopt daarbij sneller door het proces dan de andere. Het kan zijn dat u hierdoor eerder of later bericht krijgt dan uw partner of buurman.”
  We zien een samenvatting van alle gebruikte iconen: de computer met aangifte, het Belastingdienstgebouw, het vergrootglas, het magazijn met de aangiftes, de weegschaal met de teksten “geen risico/wel risico”, een rekenmachine, een blauwe brief/e-mail en het poppetje. Hier overheen verschijnt het getal: “11.000.000”. Alle iconen lichten nog eens op.

  Voiceover:’ Wat wel voor iedereen geldt: heeft u voor 1 april aangifte gedaan dan krijgt u voor 1 juli bericht.”
  Het getal maakt dan plaatst voor de teksten: “< 1 april aangifte” en “< 1 juli bericht”.

Veelgestelde vragen over aangifte 2013