Belastingdienst

Schenking krijgen

Als u een schenking krijgt, moet u mogelijk schenkbelasting betalen. U kunt hier de waarde van uw schenking berekenen en bepalen of u schenkbelasting moet betalen.

Wel of geen schenkbelasting?

Voor de schenkbelasting gelden vrijstellingen. U betaalt pas schenkbelasting als u meer krijgt dan de vrijstelling. De vrijstelling is afhankelijk van uw relatie met de schenker. Zo geldt voor schenkingen van ouders aan hun kinderen een hogere vrijstelling dan voor een schenking aan een ander persoon. Ook zijn er bijzondere situaties waarin u geen schenkbelasting hoeft te betalen. Krijgt u een onderneming geschonken? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling.

Let op!

Vanaf 1 oktober 2013 tot en met 31 december 2014 geldt een tijdelijk verruimde vrijstelling voor de schenkbelasting als u de schenking gebruikt voor de eigen woning.

Bereken uw schenkbelasting

Moet u wel schenkbelasting betalen? Nadat u de waarde van de schenking hebt bepaald, berekent u de schenkbelasting die u moet betalen. Daarna doet u aangifte van uw schenkbelasting.

Aangifte schenkbelasting 2015

Hebt u in 2015 een schenking gekregen? En moet u aangifte schenkbelasting doen? Gebruik dan het formulier Aangifte schenkbelasting 2015.

Aangifte schenkbelasting 2014

Hebt u in 2014 een schenking gekregen? En moet u aangifte schenkbelasting doen? Gebruik dan het formulier Aangifte schenkbelasting 2014.

Zie ook