Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

Belastingdienst

Wanneer moet u aangifte doen van bpm?

Koopt u in Nederland een nieuwe personenauto of een nieuwe motor? Dan doet de importeur aangifte voor u en hij betaalt de bpm voor u. In bepaalde situaties moet u zelf aangifte doen en de bpm betalen.

Pas nadat aangifte is gedaan en bpm is betaald, registreert de RDW de auto of de motor (kenteken afgeven).

Koopt u een bestelauto en voldoet u niet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling? Dan moet u aangifte doen. Als u particulier bent, ontvangt u van ons een aangifteformulier na de registratie door de RDW. Bent u ondernemer? Dan moet u zelf een aangifteformulier aanvragen.

Let op!

U moet voor een personenauto of motor aangifte doen en de bpm betalen vóórdat u met het voertuig de openbare weg in Nederland opgaat.

Voor een bestelauto moet u (als niet-ondernemer of als u niet voldoet aan de ondernemersregeling) binnen een maand na registratie aangifte doen en bpm betalen. U mag met de bestelauto in die maand wel de openbare weg in Nederland op.

U moet aangifte doen en bpm betalen in de volgende gevallen:

  • U koopt in het buitenland een personenauto of een motor. U wilt de auto of motor gebruiken op de openbare weg in Nederland.
  • U koopt (in Nederland of in het buitenland) een bestelauto (in gebruik genomen op of na 1 juli 2005) en u voldoet niet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling.
  • U bouwt een bestelauto om tot personenauto. U wilt hiermee gaan rijden op de openbare weg in Nederland.
  • U hebt een personenauto, motor of bestelauto (in gebruik genomen op of na 1 juli 2005) met een buitenlands kenteken.
  • U hebt een personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken geleend, gehuurd of geleaset. En de periode genoemd in het huur- of leasecontract is niet langer dan 4 jaar. Dan betaalt u alleen bpm over de huur- of leaseperiode.
  • U hebt de motor van uw personenauto binnen drie jaar na inschrijving in het kentekenregister in een zodanige staat gebracht dat de CO2-uitstoot hoger is dan de CO2-uitstoot waarover belasting is betaald.