Elektronische aangifte

Elektronisch aangeven heeft voor u een aantal voordelen:

  • De aangifte is snel verstuurd en snel afgehandeld.
  • Het invullen van de aangifte is eenvoudig en efficiënt.
  • Elektronisch aangeven bespaart tijd.
  • Met de elektronisch aangifte kunt u verschillende gegevens eenvoudiger vastleggen en achteraf beter laten controleren.

Van welke voordelen u precies kunt profiteren, hangt af van uw specifieke situatie.

Werkwijze

Hoe de elektronische aangifte precies werkt, hangt af van uw situatie. Over het algemeen is het zo dat u de aangifte in uw computersysteem invoert. Vervolgens stuurt u uw aangifte via uw computer naar de Douane. U kunt zelfs bescheiden elektronisch aanbieden. Bij de Douane worden uw gegevens gecontroleerd. U ontvangt daarop van de Douane elektronisch bericht over uw aangifte. In dit bericht staat bijvoorbeeld dat u de goederen mag wegvoeren of dat de Douane de goederen nog verder wil controleren. Ook het bedrag aan rechten en heffingen dat u over deze goederen moet betalen, staat in dit bericht.

Voor de elektronische aangiften gebruikt u EDI-berichten. EDI staat voor Electronic Data Interchange. Dit is een elektronisch bericht dat in gestandaardiseerde vorm is opgemaakt. Op deze manier kan uw computersysteem met het computersysteem van de Belastingdienst communiceren.

Aanmelden voor elektronisch aangeven

Als u elektronisch aangifte wilt doen, neem dan eerst contact op met de Nationale Helpdesk Douane. Deze servicedesk kan u op weg helpen met een informatie- en aanmeldingspakket of u doorverwijzen naar specifieke aanspreekpunten binnen de Douane.

Om elektronisch aangifte te kunnen doen, hebt u een geschikt softwarepakket nodig en, afhankelijk van het type pakket, een abonnement op een netwerkdienst. De kosten van elektronisch aangeven zijn afhankelijk van uw softwarepakket, het soort aangifte en de hoeveelheid aangiften die u doet. Om elektronisch aangifte te kunnen doen, hebt u ook vergunningen nodig. Welke vergunningen u nodig hebt, hangt af van uw situatie en het soort aangifte dat u doet. Informatie over deze vergunningen kunt u krijgen bij het douanekantoor waaronder 
uw bedrijf valt.

Als u de vergunningen hebt, de software hebt geïnstalleerd en eventueel een abonnement hebt genomen op een netwerkdienst, kunt u een test uitvoeren. Bij deze test verstuurt u proefaangiften, die de Douane vervolgens verwerkt. Als alles goed werkt, kunt u elektronisch aangifte gaan doen bij de Douane.

De Douane geeft de voorkeur aan elektronische aangiften en vereenvoudigde procedures. Deze kunnen u een aantal faciliteiten bieden voor uw logistieke processen en de dienstverlening aan uw klanten.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.